Kommunesamarbejde får diabetikere på banen i Ishøj

28/08 - 2019 |

Ishøj Golfklub har haft stor succes med deres ’Golf og Diabetes ’-hold i 2018 og 2019. Begge år er pladserne på holdet blevet fyldt hurtigt op, og en stor del af deltagerne er blevet så bidt af sporten, at de efterfølgende har meldt sig ind. Ishøj-casen er speciel, fordi at byen ikke har en lokal diabetesforening. Til gengæld er de en kommune, der arbejder aktivt for, at borgere med diabetes holder sig fysisk aktive i det lokale idrætsforeningsliv, og det har medvirket til, at man har haft stor succes med rekrutteringen af deltagere.    

 

Rekruttering med kommunen

I Ishøj Kommune har en medarbejder i kultur-og fritidsforvaltningen, været med til at sprede budskabet til relevant fagpersonale, der arbejder med målgruppen til dagligt - sundhedskonsulenter, terapeuter, familiekoordinatorer etc. Der er også blevet rettet henvendelse til frivilligcentret i kommunen, og de har haft foldere liggende.

Størstedelen er dog blevet rekrutteret igennem kommunens undervisningsforløb for mennesker med diabetes. På et sådant forløb er der bl.a. undervisning om sund kost og motion. Til sidst i forløbet, skal deltagerne vælge en aktivitet, de har lyst til at prøve, og her er en af aktiviteterne altså ’Golf og Diabetes’ i Ishøj Golfklub. I det tilfælde hvor opstarten af holdet, ligger så langt ud i fremtiden, at der endnu ikke er en konkret opstartsdato, bliver de tilmeldte senere hen kontaktet af en medarbejder fra kommunen og bliver informeret om dette.  

 

Forløbet

Forløbet i Ishøj Golfklub er 4 uger langt, og deltagerne mødes en gang om ugen og spiller ca. 1½ time. Derudover har deltagerne også mulighed for at mødes og spille selv i løbet af de 4 uger. Forløbet er gratis og klubben stiller låneudstyr til rådighed.

Pro-træneren er der den første gang, og giver dem lidt undervisning i greb, men ellers er det frivillige fra klubben, der står for afviklingen. Det er klubbens tidligere formand, Klaus Gundertofte, der er frivillig tovholder for forløbet. Han har selv diabetes, og har derfor et godt kendskab til, hvad det vil sige at have diabetes. Men fokus er generelt på spillet og det sociale, og ikke på selve sygdommen.  

 

Fokus på det sociale

På holdet har man rigtig god erfaring med at invitere pårørende med på holdet. Dette gør man ud fra den tanke, at det øger chancerne for, at deltagerne forsætter med at spille efter endt forløb, hvis det er noget de kan have i fællesskab med deres nærmest.

De deltagere, der ikke starter sammen med en pårørende, bliver matchet i ”makkerpar”. Dette faciliterer, at deltagerne mødes og spiller på eget initiativ, ved siden af den fastlagte træning.   

Efter hver træning sidder deltagerne og får en kop kaffe, og snakker om spillet, vejret, løst og fast. 

Efter sidste træning er der arrangeret fællesspisning, hvor der bliver serveret diabetes-venlig mad.  

 

Efter forløbet

Efterfølgende får deltagerne et tilbud om et prøvemedlemskab, hvor de kan spille resten af sæsonen inklusiv et golfkørekort til 1250,- Dette har en stor del af deltagerne valgt at takke ja til.

 

Video: Borgmester i Ishøj besøger klubbens ’Golf og Diabetes’-hold.