Uddannelse

21/02 - 2017 | Thomas Aaris Liltorp

Det er et krav til amatørspillerne i DGU's trupper, at de udarbejder og afleverer en uddannelsesplan til DGU, når de træder ind i eliteudviklingen. Vi ved, at de fleste golfspillere først topper som 30-årige, og vi ved, at det er ganske få spillere, der reelt kommer til at leve af deres golf, og derfor er det vigtigt at amatørspillerne har en uddannelse at falde tilbage på, hvis golfdrømmen brister.

Som hovedprincip kan man kun få lov til at satse 100% på golf, såfremt man har gennemført en ungdomsuddannelse og har kategori til fuldt turneringsprogram i professionelle turneringer på hhv. 2nd level for damer og 3rd level for herrer. Individuelle undtagelser kan gives, men kun i helt særlige tilfælde og såfremt der aftales nogle klare og kortsigtede mål for både personlig og golfmæssig udvikling.

 • Collegegolf i USA

  Mange unge danske golfspillere vælger i disse år at kombinere uddannelse og golf på et collegeophold i USA. Her får man en helt unik mulighed for at få en uddannelse, samtidig med at man kan udvikle sit golfspil.

  Går du også med tanker om collegegolf i USA, så er der lidt information at finde på denne side. Informationerne skal ikke regnes for en færdig køreplan for din ansøgningsproces. DGU beskæftiger sig ikke med rådgivning i forhold til uddannelse i udlandet og yder heller ikke økonomisk støtte hertil. Nedenstående er derimod tænkt som inspiration og gode råd.

  Se også Team Danmarks gode råd om scholarships og konvertering af karakterer: Team Danmark

  Tidsperspektiv og valg af skole

  • Vær ude i rigtig god tid! Grundreglen er, at du skal starte din proces mindst et år, før du påtænker at starte på college i USA. Selve processen med at finde og skabe kontakt til et golfcollege/universitet samt planlægge opholdet bør påbegyndes mindst et år før selve afrejsen. Skoleåret i USA begynder ca. midt i august og sluttes midt i maj.
   Undersøg, hvilke tidsfrister der er gældende for de universiteter, du søger ind på.

  • Rekvirer PING's bog American College Golf Guide, som også findes online på nettet. Gå ind på www.collegegolf.com eller www.golfweek.com.
   Alle golfcolleges/universiteter står heri med angivelse af, hvad det koster at gå på det pågældende universitet. Herudover finder du informationer omkring det at søge scholarship, samt hvad NCAA forlanger.

  Adgangskrav og test

  • De fleste universiteter vil forlange, at man tager en TOEFL-test, der er en ren engelsk sprogtest. Se www.ets.org for mere info.
   Derudover skal man igennem en en SAT-test, der er en kombineret sprog- og matematiktest. Se mere på www.collegeboard.com.
   SAT-testen kan tages på Copenhagen International School i Hellerup, mens TOEFL-testen kan tages i Malmö.

  • Kontakt evt. studievejlederen på din skole for information og hjælp til tilmelding af de tests, der kræves. De fleste universiteter i USA kræver, at du har bestået disse tests og flere trænere vælger først at tale med dig, når du kan fremvise testresultaterne.

  Motiveret ansøgning

  • Når du har fundet ud af, hvilke colleges/universiteter der er interessante for dig, skal du skrive en ansøgning. PING-bogen har gode råd for udformningen af ansøgningen, men vær opmærksom på, at det gælder om at sætte sit personlige præg på ansøgningen. Denne skal være unik, for at trænerne på stedet skal lægge mærke til netop dig. Trænerne får formentlig omkring ti håbefulde ansøgninger om dagen.

  • Det gælder om at "sælge sig selv", og du skal selvfølgelig undersøge, om der er mulighed for scholarship. Chancerne for evt. scholarship øges, hvis du søger ind på de skoler, der svarer til din nuværende spillestandard og hvor du kan se, at du vil kunne forbedre holdet.

  • Det er en god idé at vedlægge anbefalinger fra f.eks. en lærer, træner m.m. samt dine karakterer (en oversættelse eller beskrivelse heraf). En videooptagelse af dit sving med kommentar fra træneren vil helt sikkert være et plus.

  Økonomi og visum

  • Undersøg mulighederne for SU eller studielån under opholdet i USA. Undersøg ligeledes, hvilke stipendier der kan søges via fonde og stiftelser samt kulturfonde i Danmark. En god idé er at søge via internettet eller evt. på biblioteket, hvor der oftest er referencer hertil.

  • Visum er påkrævet og kan rekvireres hos US Embassy i Danmark  www.usembassy.dk

  Erfaringer fra andre

  • Tag evt. kontakt til andre spillere, der har været eller er på golfcollege i USA . Kontakt DGU for oplysning om spillernes kontaktinformationer.

  • Tag evt. kontakt til en professionel agent - eks. Ethos CollegeBMRKilroy eller Athletes USA - der kan hjælpe med at skaffe et scholarship - som regel uden udgift, hvis det ikke lykkes.

  • Måske har du mulighed for at spille en eller flere turneringer, hvor der er collegetrænerne til stede f. eks. turneringer på den amerikanske juniortour AJGA-tour www.ajga.org eller andre større eliteturneringer i Europa.

  • Se også på disse hjemmesider for oplysninger omkring ranglister og anden nyttig information www.golfstat.com og www.golfweek.com

  • Der er mange tidsfrister at tage hensyn til i en lang ansøgningsproces. Gør derfor dig selv den tjeneste at få tjek på ALLE tidsfrister som det allerførste - før evt. en lille kalender eller dagbog, så har du et bedre overblik over hele processen og risikerer ikke, at opholdet går i vasken, fordi du f.eks. ikke har fået søgt om visum i rette tid.