Rasmus Højgaard (tv) og Nicolai Højgaard havde åbenlyst talent i en meget ung alder. Nu skal de dyste mod garvede pro'er.

Foto: Dansk Golf Union/Brian Rasmussen

Er man god nok, er man gammel nok

09/01 - 2019 | Mikkel Ring Christensen

Tvillingerne Højgaard får først stemmeret om to måneder, men trods deres unge alder har Rasmus og Nicolai allerede besluttet sig for at blive professionelle. Dermed bliver der ingen college-karrriere, intet forsvar af verdensmesterskabet. Der bliver ikke flere spring frem på amatørernes verdensrangliste, hvor de er noteret som nummer fem og 23 med den individuelle europamester, Nicolai, bedst placeret.

Højgaard-brødrene vil endnu ikke være fyldt 18 år, når de for første gang spiller om penge ved ECCO Tourens Winter Series, men det er ikke en ubetrådt sti, de begiver sig ud på midt i februar. Andre spillere før dem har taget springet til de professionelles rækker i en meget ung alder, og her tager vi et kig på, hvordan det er gået nogle af dem.

Rory McIlroy
Måske er det et uretfærdigt tungt forventningspres at lægge på skuldrene af tvillingerne, at sammenligne dem med en af spillets mest succesrige aktive spillere, men der er masser af ligheder mellem drengene fra Gyttegaard og den firedobbelte majorvinder. McIlroy spillede med i Junior Ryder Cup; Han var 17 år, da han ligesom Nicolai klarede sit første cut på europatouren; han spillede en prominent rolle på amatørernes verdensrangliste (og var en kort stund nummer ét). Han spillede med i The Open kort efter sin 18 års fødselsdag og blev professionel et par måneder senere.

Inden sæsonen var omme havde McIlroy spillet sig til en fuld kategori på europatouren med en trdjeplads og en fjerdeplads. Der skulle gå halvandet år, før han vandt sin første turnering på højeste niveau, men siden er det blevet til at hav af triumfer for den snart 30-årige fra Hollywood. 21 sejre fordelt på europatouren og PGA Touren er det blevet til, heriblandt fire majors, og flere gange har han været fremme på førstepladsen på verdensranglisten.

Justin Rose
Nuværende nummer ét i verden, olympisk guldvinder og majorvinder. Golflivet er en leg for 38-årige Justin Rose, men han måtte gennem en hård start på den professionelle karriere for at nå til tops. 

Som 17-årig blev Englands Rose nummer fire ved The Open, og den europatourkategori, der fulgte med resultatet, fik ham til at træffe valget om at blive professionel med øjeblikkelig virkning. Han kom hurtigt ned på jorden igen, og først efter 18 forsøg fik Rose penge med hjem fra en turnering på højeste niveau i Europa. 17 missede cuts i træk ville være svært at rejse sig fra, specielt for en så ung mand, men han overkom modgangen og har siden vundet 18 turneringer på PGA Touren og europatouren.

Matteo Manassero
Italieneren var kun lige fyldt 17 år, da han sluttede sig til de professionelles rækker. Han blev nummer tre i sin kun femte turnering som professionel på europatouren, og i sin niende vandt han. 20 år og en måned gammel vandt han flagskibsturneringen BMW PGA Championship, hans fjerde sejr på europatouren.

Den lyse start på karrieren er dog siden blevet afløst af krise. Manassero var lysår foran sine jævnaldrende talenter (som Jordan Spieth, Justin Thomas og så videre), men svingændringer bragte tvivl med sig, og storspillet fra Wentworth er aldrig siden blevet genfundet. Den 25-årige italiener mistede sit europatourkort ved udgangen af 2018, og han formåede ikke at genvinde en plads ved Q-School. Manasssero er både bevis på, at man kan opnå succes i en meget ung alder, men han er også et bevis på, at tidlig succes ikke garanterer vedvarende succes. 

Lydia Ko
Det samme er delvist gældende for Lydia Ko. Allerede som 15-årig vandt hun Canadian Women's Open på verdens stærkeste dametour. Året efter forsvarede nummer ét på amatørernes verdensrangliste titlen og blev dobbelt vinder på LPGA, inden hun i en alder af 16 år fik lov til at blive medlem af touren på trods af en aldersgrænse på 18 år.

Samlet har Ko vundet 15 gange på LPGA og en række turneringer på verdens øvrige tours. Længe sad hun sikkert plantet på tronen som verdens bedste, men den tidlige succes har været svær at leve op til. Siden sommeren 2016 er det kun blevet til en enkelt sejr, og Ko er nede som nummer 14 i verden.

Thorbjørn Olesen
Den danske Ryder Cup-helt var 18 år, da han sagde farvel til sin amatørstatus. Han gik sine egne veje, og det betalte sig. Efter af have sat et tydeligt aftryk på ECCO Touren fik han i 2009 adgang til Nordea Masters (SAS Masters dengang), og i sin første turnering nogensinde på europatouren sikrede han sig en fjerdeplads. 

Han var ét sølle slag fra at klare sig gennem Q-School senere på året, men efter en enkelt sæson på challengetouren fandt Olesen vej til øverste hylde. Der føler han sig ganske godt tilrette. 2011 gav tre andenpladser, og i 2012 vandt han sin første titel. Ved starten på sæson 2019 har Olesen fem titler, han har tjent langt over 10 millioner euro, han er tidligere verdensmester, og han har vundet Ryder Cup med Europa. Og så er han kun 29 år. Beslutningen om at hoppe på hovedet i den dybe ende som helt ung har bestemt betalt sig for Danmarks bedste golfspiller.  

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer