- Jeg har spillet godt. Jeg har puttet vildt godt i denne her uge, det må jeg bare sige. Jeg har puttet bedre end jeg har gjort hele året. Det er vildt dejligt at komme dertil, sådan sagde Jeff Winther efter sin tredjeplads på Q-School. Her omfavner han sin spillemakker Bernd Ritthammer, som også klarede skærene.

Foto: Getty Images

Winther står som ene dansker i top-25

15/11 - 2018 | Mikkel Ring Christensen

I sidste ende stod Jeff Winther alene tilbage. En ud af syv danskere med et europatourkort at fejre -  med en lang lur må man formode, for finalefeltet ved Q-School så helt flade ud, som de et hold ad gangen puttede ud på sidste green, nogle lykkelige, andre med et tomt blik i øjnene, polo'en for længst kravlet fri af buksekanten efter det seks dage lange slid.

Der var kun Winther, men det kunne have været så meget bedre for Dannebrog.

For Martin Leth Simonsen kom det ned til sidste putt. Alene, helt alene med sin trolley, slog han tidligt ud fra 10. tee og 47. pladsen. Han havde brug for noget specielt for at spille sig ind i kampen, og han leverede.

+1 efter seks huller gav ikke meget håb, men aalborgenseren rundede sine første ni huller af med tre birdies i træk. Der kom et par stykker mere på hul tre og fem, og da han nåede sit sidste hul med en total i -15 - en der i sidste ende skulle vise sig at række til en delt 20. plads - gav han sig selv fire meter for birdie. 

Puttet blev nærstuderet fra samtlige vinkler, greenbogen konsulteret, og ethvert virkeligt såvel som imaginært løst græsstrå fejet af vejen. Puttet blev slået – midt i koppen – men allerede halvvejs mod hullet leverede spilleren højt sit eget kommentatorspor, ”Nej, det gør du bare ik'”.

Simonsen vidste det før nogen andre. Linjen var perfekt, men bolden løb tør for damp, døde på hulkanten. Scoren i -15 nåede en kort overgang op på 25. pladsen, men da det sidste slag var slået, og Alejandro Cañizares kåret til vinder i -24, var hans 413 slag et enkelt for mange.

Trods skuffelsen tog nummer fire fra årets Nordic League sig tid til at reflektere over ugen, da han havde afleveret sit scorekort.   

- Det er nederen ad helvede til. Men altså, jeg har givet mig selv en masse gode chancer, så det er bare ærgerligt, at puttet stopper ud over hulkanten på sidste. Det... det kan jeg jo ikke gøre noget ved.

- Det har været en dårlig uge på greens. Jeg har måske misset 12 greens i turneringen, så det er lige i overkanten (ikke at score bedre red.).

- Jeg skal bare have noget pause nu. Det er selvfølgelig rart at have spillet fint, men den er sgu lidt sur, denne her. Men jeg var fire over par for turneringen efter 26 huller eller sådan noget, så det er ok kommet igen. Men jeg har bare været for kold med putteren. Hvis man har en 12-14 treputts i løbet af seks runder, er det lige i overkanten, desværre, sagde Simonsen.

Året har trods den skuffende konklusion repræsenteret fremskridt. Næste år kommer han til at have en fuld kategori til challengetouren.

Anders Hansen startede dagen to slag inden for top-25, men spillet svigtede den 48-årige dagen igennem, boldflugten var aldrig under kontrol. Hvad der så så legende let ud under onsdagens spil, blev forvandlet til en konstant kamp under den sjette og afgørende runde.

Hansen gik ind til de tre afgørende huller i -15, et slag værre end treboldens scorer havde ham noteret for, et slag værre, end han havde brug for at være. Det ville kræve en birdie på vejen ind. På 16. hul missede han fire meter for birdie, og på 17. puttede han for langt fra fringen, missede returputtet fra to meter og noterede bogey. En eagle på 18. hul var derfor påkrævet, men fra fairway slog Hansen bolden i vandet med en 3-wood og fik slukket sit håb.

I 1996 havde Hansen sit første kort til europatouren. Han har haft en fuld kategori hvert eneste år siden 1999. Den stime stopper her. Bliver det denne gang et definitivt farvel til manden, som selv sagde adiós til tilværelsen som fuldtidspro for tre å siden? Hvem ved. En totalscore -13 resulterede i en delt 45. plads. Det vil sandsynligvis give adgang til enkelte af europatourens små turneringer i den nye sæson. Om han vælger at spille dem, er et andet spørgsmål.

Jeff Winther burde få rigeligt med muligheder for at spille i den nye sæson, og han drager allerede mod Afrika inden jul for at indlede sin fjerde sæson på europatouren. 

Den 30-årige dansker gjorde det igen, og igen uden de store vanskeligheder. For tredje gang i streg er han blevet smidt på porten af europatouren blot for at møde op igen til den nye sæsons start. Q-School er hans livline, og den blev brugt effektivt endnu en gang.

Torsdag morgen var Winther nummer fire. Og selvom det tog noget tid at få gang i runden, var han aldrig bekymret for resultatet. Det sagde han efter at være kommet i klubhuset med en total i -23 og det tredje kort fra skolen. 
 
- Jeg har det fint. Det var dejligt. Det var super. Jeg synes, jeg kæmpede de først 10 huller, men det var primært med putteren. Jeg var i banen hele vejen, slog dem ikke rigtigt tæt på, men jeg toputtede alt, så der var ikke rigtig noget problem. Så hvis jeg bare var tålmodig nok, så skulle det nok komme. Og det kom så på de sidste fire huller, så det var meget fedt, lød det efter birdies på hul 15, 17 og 18.

Glæden var ikke til at overse – ikke kun fordi der ventede en stor fadøl i klubhuset – og Winther havde med sit sædvanlige høje humør ingen problemer med at indrømme, at ikke alle slag blev eksekveret helt efter planen.

- Jeg har ikke været ret skarp med jernene i dag. Den på 17. rammer jeg ikke ret godt – det var sådan en halvflækker der lige ryger over bunkeren og triller op til to meter, og så får jeg den dåset. Pisse heldigt. Jeg var heldig at have taget en kølle for meget og så lige få fedtet den op.

Trods de gode oplevelser på Lumine Golf Club, føler han ikke nogen trang til at forlænge affæren med banerne.

- Jeg håber selvfølgelig ikke, at jeg kommer tilbage. Nu er jeg ved at være halvtræt af det. Nu har jeg gjort det de sidste tre år i træk, nu gider jeg altså ikke mere. Men jeg skal blive bedre i det korte, tror jeg. Og så skal jeg lige have øvet jernene, så de kan flyve nogenlunde ligeså langt som de plejer at gøre. Det må være det, sagde han. Der er 14 dage til at træne på de ting, inden det går løs på Mauritius.

Christian Gloët og Nicolai Tinning kom aldrig til at spille en rolle under sjette runde. De sluttede henholdsvis som nummer 63 og 67 og fåår lov til at spille challengetour i 2019.

Link til resultatet

Deltag i debatten
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer