Ved opmåling af flagets placering på green anvendes følgende fremgangsmåde – også kaldet T-modellen:

  1. Find den ideale spillelinje (approach-linje) ved indspil til green i regulation. I visse situationer kan det være nødvendigt at vurdere eller finde denne imaginære linje fra greenens bagkant.
  2. Hvor denne approach-linje møder forkanten af green, tegnes på forgreen eller på fairway et lille ”T” med retning mod green. Dette ”T” dikterer retning og er udgangspunktet for opmålingen.
    Bemærk: I visse tilfælde kan det være nødvendigt at flytte ”T´et” til en af siderne, vinkelret på approach-linjen.
  3. Fra ”T´et” opmåles længden på approach-linjens forlængelse på green frem til det punkt, hvor en linje i retning mod flagplaceringen er vinkelret på approach-linjens forlængelse. Længden opmåles i meter, og kaldes flagplaceringens dybde eller afstanden fra forkant.
    Ved turneringer med flere runder skal samme linje og ”T” anvendes i alle runder.
  4. Set fra hullet og i retning mod den nærmeste greenkant opmåles afstanden på den linje, der går gennem hullet og vinkelret på approach-linjen. Afstanden angives i meter med oplysning om retning – Højre eller Venstre.

Eksempel på flagplacering: 15 – 5H. Der er 15 meter fra forkant til hullet, hvorfra der er 5 meter til nærmeste højre side.

Nedenfor er der et par skitser, der dels viser princippet for opmåling af afstandene, og dels vises et par eksempler på placeringer af ”T´et”.

”T´erne” tegnes med en hvid spray og bør om muligt tegnes forud for prøve/træningsrunder, så spillerne har haft mulighed for at bemærke, hvor udgangspunktet er placeret. Dette vil reducere risikoen for tvivl og misforståelser.

Eksempler:



T’et skal sættes med udgangspunkt i hul, spillet i regulation

I helt særlige tilfælde hvor det forventes, at spillerne i turneringen vil spille til greenen fra en anden vinkel end normal vinkel ved regulation, kan T’et sættes ud fra dette. Se følgende eksempel: