Som tidligere annonceret har R&A og USGA udgivet en opdateret version 2024 af Handicapreglerne.
I Danmark har vi omtalt denne opdatering af flere omgange og flere steder og annonceret en samlet igangsættelse af de nye regler pr. 1. april 2024.
Dansk Golf Union har dog besluttet at opdele indfasningen af de nye Handicapregler i to etaper - pr. 1. april 2024 og pr. 1. januar 2025.
Første fase - gældende pr. 1. april 2024:
-
Indførelse af rating af kortbaner
-
Mulighed for handicapregulering i par-turneringer (Four-Ball)
Anden fase - gældende fra 1. januar 2025:
-
Indførelse af 9-hullers Course Rating
-
Ny metode til opskalering af 9-hullers runder og afbrudte runder til 18-hullers resultat
Begrundelse og detaljer:
Indførelsen af 9-hullers Course Ratings indebærer en større omlægning i DGU-databasen og i GolfBox. Systemet er færdig til sæsonstart, men herefter ligger der en del arbejde hos klubberne med opdateringen til baner, der nu også indeholder 9-hullers ratings. Disse ændringer indebærer nye konverteringstabeller, nye muligheder for udskrift af scorekort (for 9 eller 18 huller, afhængig af en spillers forudgående valg af runde) samt ændringer i opsætningen af banevalg i turneringer.
DGU vurderer, at dette arbejde vil være for omfattende og forstyrrende at udføre for klubberne samtidig med sæsonstart og undervejs i sæsonen. Vi har derfor valgt at udskyde iværksættelsen af indførelse af 9-hullers ratings til 2025.
Der vil naturligvis være en grundig vejledning til klubberne med hensyn til dette. Vi planlægger at begynde den proces senest medio august 2024.
De enkelte hovedpunkter:
Gældende fra 1. april 2024
-
Indførelse af rating af kortbaner. Baner med en længde på minimum 685 for 9 huller kan rates og derefter bruges til handicaptællende runder. Der er ikke længere krav om, at der skal være mindst ét par-4 hul.
Banerne rates i løbet af 2024 gennem en proces, hvor klubberne, der måtte ønske en rating, udfylder et skema til DGU med oplysninger om data fra pågældende bane. Herefter udstedes en rating, som kan findes i GolfBox på linje med andre ratede baner. Der vil være en vis behandlingstid for sådanne ratings afhængigt af timingen og mængden af indsendte baner. -
Mulighed for handicapregulering i par-turneringer (Four-Ball). Hvis en sådan turnering er sat op som handicaptællende i GolfBox, vil systemet automatisk beregne, om en spillers individuelle bidrag til holdets score kvalificerer til handicapregulering. Ny Regel 5.10 i Handicapreglerne beskriver forudsætningerne for, at dette kan gøres.
Gældende fra 1. januar 2025
-
Indførelse af 9-hullers Course Rating. Med virkning fra 2025 vil en banerating være opdelt i en rating for for-9, en rating for bag-9 og en samlet 18-hullers rating, hvor vi indtil nu kun har haft en samlet 18-hullers rating. Det betyder med andre ord, at du får et 9-hullers-scorekort med ud, hvis du vælger at spille 9 huller, eller et scorekort til 18 huller, hvis det er det, du har planlagt.
For spilleren har det betydning for det tildelte spillehandicap, da ratingen ofte er forskellig for for-9 og bag-9. Hvis vi eksempelvis i dag spiller 9 huller, får vi halvdelen af 18-hullers spillehandicappet - lad os sige 10, hvis vi samlet har 20 slag tildelt. Men fremover vil vi altså kunne få 11 slag med ud på for-9, hvis vi vælger denne til vores 9-hullers runde, og hvis for-9 er ratet “sværere” end bag-9.
Ny metode til opskalering til 18-hullers Handicapresultat. Med virkning fra 1. januar 2025 ændres metoden for, hvordan man opskalerer en 9-hullers runde (eller en afbrudt 18-hullers runde) til et 18-hullers Handicapresultat. Beregningen forudsætter, at 9-hullers ratings er indført.
I dag opskaleres en 9-hullers runde ved at tillægge 17 point på de 9 ikke-spillede huller på 18-hullers banen. Og en runde, der eksempelvis er afbrudt efter 13 huller, tillægges 1 point på første ikke-spillede hul og 2 point på resten.
Fremover vil der i stedet blive beregnet et “Forventet Handicapresultat”, som bl.a. også baserer sig på spillerens handicap. Der vil således blive beregnet et forskelligt resultat for spillere med forskelligt handicap.