Principperne bag banens Course Rating og Slope Rating
Banens Course Rating (CR) måler banens sværhedsgrad for en scratchspiller og udtrykker denne som en forventet gennemsnitslig score under normale forhold. CR angives med én decimal.
Slope Rating (SR) er et udtryk for en relative sværhedsgrad for en bogeyspiller i forhold til en scratchspiller. En Bogeyspiller er lidt forenklet sagt en spiller som i snit scorer bogey på alle huller. Hvis bane A opleves som vanskeligere for en bogeyspiller end bane B, mens de samme baner opleves som havende samme sværhedsgrad for en scratchspiller, får den "sværere" bane en højere SR.
Værdierne i de danske Course- og Slope Ratings udregnes på baggrund af WHS Course Rating System, på følgende måde:
Systemet tager udgangspunkt i fire teoretiske spillere (scratch dame og herre, bogey dame og herre). På baggrund af statistik er det defineret, hvor langt disse spillere slår i deres første, andet og tredje slag og dermed hvor mange slag, de skal bruge på et givet hul. I tillæg hertil registreres de forhindringer, som spillerne møder på disse afstande. Den klart største faktor, som påvirker en banes CR og SR, er således banens længde.
Først måles alle hullerne langs fairway fra afstandsmærket på teestedet til midten af greenen. Disse længder justeres til en effektiv spillelængde, som er justeret for, hvor meget bolden ruller, vind, højdeforskel, doglegs og lay-ups. I tillæg til hullernes længde er der andre karakteristika, som påvirker spillet, såsom topografi, fairwaybredde, greenområder, højde på rough, bunkere, out of bounds/ekstrem rough, strafområder, træer, greenoverfladen og sågar den psykologiske påvirkning.
Alle disse faktorer evalueres for hvert hul for mænd og kvinder for både scratch- og bogeyspillere. Systemet gør brug af tabeller med værdier og korrektionsfaktorer, baseret på et omfattende datagrundlag indsamlet af USGA.
Course Rating udregnes ud fra den effektive spillelængde og justeres ud fra påvirkningen af de ovennænvte karakteristika for en 18 hullers runde. Værdien udtrykkes i heltal med én decimal og repræsenterer som sagt den gennemsnitslige forventede score for en scratchspiller under normale forhold. Værdien for en bogeyspiller udregnes på en tilsvarende måde.
Forholdet mellem værdierne for en scratchspiller og en bogeyspiller kaldes for Slope Rating. Dette er et mål for den relative sværhedsgrad for en bogeyspiller i forhold til CR. En bane med en SR på 113 anses som at have den samme relative sværhedsgrad for en scratchspiller og en bogeyspiller. På baggrund af en banes Par, CR og SR kan enhver spillers handicap omregnes til et spillehandicap for den givne bane.
For at kunne spille tællende runder i Danmark skal banen være rated af DGU efter WHS Course Rating System.
Minimumskrav for at kunne rate en bane er, at den skal:
- Have mindst ni huller, korrekt opmålt i henhold til WHS retningslinjer.
- Have mindst ét par 4 hul.
- Have en samlet længde fra gult teested for ni huller på mindst 1.375 meter. Dog minimum 2000 meter for ni huller, hvis den skal bruges til at udstede DGU kort uden F.
Desuden
- Have mindst to sæt klart markerede teesteder med forskellig længde.
- Have fairway-arealer, som under normale sommerkonditioner kan klippes i en højde af 25 mm eller derunder.
- Have greens, som er mindst 250 kvadratmeter store i gennemsnit, og som under normale sommerkonditioner kan klippes i en højde af syv mm eller derunder.
- Have afmærkning af teesteder, out of bounds, strafområder, areal under reparation og lignende, samt hulkopper og flag, der opfylder golfreglernes bestemmelser.
- I øvrigt, efter DGU´s skøn, opfylde de spillemæssige krav, som en bane for klubberne under DGU bør opfylde.
I henhold til reglerne skal en bane genrates minimum 5 år efter første midlertidige rating og herefter minimum hver 10. år (med mindre banen bliver ændret markant). DGU opretholder dog en højere frekvens for genrating for at sikre at alle baner altid har en gældende rating.
Opmåling af banen
Alle huller skal måles horisontalt fra de permanente markeringer på teestedet til midten af green. Se dokument i info-boks højre.
Ændringer af banen
Ved større permanente ændringer af banens længde og/eller sværhedsgrad skal klubben anmode DGU om at få foretaget en ny rating. En sådan anmodning skal være DGU i hænde senest 1. november året før ændringerne påtænkes at blive taget i brug.
Hvis mindre, eller midlertidige ændringer tænkes at kunne påvirke banens Course Rating, kan DGU i visse tilfælde udarbejde en såkaldt skrivebordsrating, hvor den eksisterende rating justeres fra kontoret baseret på de nye oplysninger.
Teesteder
Alle baner skal have mindst to sæt klart markerede teesteder med forskellig længde, som rates for hhv. herrer og damer. Derudover kan der være yderligere teesteder, som er tilpasset forskellige grupper af spillere (f. eks. elite og begynder). Alle teesteder skal overholde Golfreglerne og have en permanent afstandsmarkering placeret midt på teestedet mindst 4 meter fra bagkanten af teestedet.
Teestederne kan navngives, som klubben ønsker det. Det er traditionelt at bruge farverne Hvid, Gul, Blå, Rød (evt. Grøn, Orange og Sort) eller hektonumeriske angivelser, hvor længden på et teested afrundes til 2 cifre – f. eks. tee 60, 55, 50 og 48.
DGU anbefaler desuden at klubben anlægger et begynderteested. Et sådant anbefales at ligge omkring 3600-4000 meter.
En "Bane" (forskellige teesteder til samme green) kan få rated teesteder således:
- Hvis banen fra Herre "klubtee" er mere end 4390 meter for 18 huler, kan banen få rated teesteder over 3000 meter (dispensation kan gives ned til 2750 meter).
- Hvis en bane er anlagt som en såkaldt "kortbane" under 4390, kan teesteder rates ned til 1370 meter for 18 huller eller 685 meter for 9 huller.
Par
For fastlæggelse af hullernes par følger DGU som udgangspunkt WHS vejledninger, da ratingen udføres efter WHS Course Rating System. Dog bruges skarpere grænser i Danmark.
Par skal fremgå for hvert hul på scorekortet og være fastlagt inden for disse afstande:
Par | Hullængde i meter |
3 | op til 230 |
4 | 231 til 430 |
5 | 431 til 630 |
6 | 631 og over |
Course Rating er det reelle udtryk for banens/hullets sværhedsgrad - og ikke Par.
Tilladte ændringer til den opmålte bane inden for den gældende rating
Klubben er ansvarlig for, at banens længde i det daglige svarer til det opmålte og skal sørge for, at der er mulighed for at spille under handicapbetingelser. Handicapbetingelser foreligger ikke, hvis banen er under 2750 meter for 18 huller og/eller længden afviger med mere end 100 meter fra den opmålte 18-hullers længde. Teestedsmarkeringerne bør kun midlertidigt sættes mere end 10 meter foran eller bagved de permanente afstandsmarkeringer, og bør balanceres således den samlede længde passer med det opmålte.
I DK er det tilladt, at de tilladte 2 midlertidige greens på en 18 hullers bane findes på samme 9-huls sløjfe.