Omtrent halvdelen af Danmarks golfklubber vurderes netop nu berørt af svampesygdommen dollarspot.
Af dem er det langt fra alle, der er alvorligt ramt, men nogle er, og når sygdommen i svær grad rammer greens, går det hårdt ud over spilkvaliteten.
- Sensommer er som regel det værste tidspunkt for dollarspot. Temperaturen er stadig høj og man har fugt på sine greens i længere tid. Det er guf for svampe som dollarspot. Den kan ødelægge greens og lave dybe huller, der ødelægger spilleoverfladen, siger Torben Kastrup Petersen, der er banechef i Dansk Golf Union.
Sygdommen er opkaldt efter en amerikansk sølvdollar, for det er lige netop, hvad de små, runde huller på banen ligner.
De fleste svampesygdomme har kun kosmetisk betydning på banen, men huller forårsaget af dollarspot kan gøre putting betydeligt mere frustrerende, end det er i forvejen.
Heldigvis er der noget, klubbens spillere selv kan gøre.
- Hvis man spiller på en bane med dollarspot, så bør man rense sine golfsko, jern og hjulene på ens trolley bagefter. Det forhindrer, at sporerne føres et andet sted hen, måske endda til en anden bane, fortæller Torben Kastrup Petersen.
Det kan være en hjælp, men garantier findes ikke.
- Det er vigtigt at forstå, at greenkeepere ikke altid kan forhindre dollarspot, uanset hvor omhyggelige og dygtige de er. Greenkeepere kan desværre ikke kontrollere alt, og der er mange faktorer, der kan påvirke, hvor hårdt en bane rammes af svamp. Golfklubberne har eksempelvis forskellige forudsætninger i forhold pesticidanvendelse, og vækstbetingelser, gødning og vejrforhold spiller også ind – så det kan være vanskeligt at gøre noget ved problemet, lyder det fra Dansk Golf Unions banechef.
Dollarspot er et verdensomspændende problem.
- Der er begrænset viden om det her, men det er noget, som man også kæmper med i USA og resten af Europa. Dollarspot er absolut den sygdom, som der i golfbranchen bliver brugt flest ressourcer på at holde væk, fortæller Torben Kastrup Petersen.
Dollarspot rammer også teesteder, fairways og forgreens, men det er som regel kun på greens, at det betyder noget for spillerens glæde ved at spille golf.
I Dansk Golf Union gætter man på, at dollarspot har eksisteret i Danmark i mange år. Det er dog inden for de sidste 10-15 år, at sygdommen for alvor er brudt ud på banerne, fordi man førhen har måttet sprøjte med svampemidler, som formentlig også har holdt dollarspot væk. De stigende temperaturer og det fugtige vejr vil formentlig betyde at dollarspot også fremadrettet er en udfordring for de danske baner.
En fælles indsats mellem personale og spillere er vejen frem, mener altså Torben Kastrup Petersen.
Læs også på golf.dk: Hjælp din greenkeeper med at holde svampen væk
Klubber er altid velkomne til at kontakte Dansk Golf Union, hvis man har problemer med svampeangreb.
Torben Kastrup Petersen kan kontaktes på 40 40 91 02