Bioblitz – Sammen kortlægger vi naturen på golfbanen

En bioblitz er en sjov og social begivenhed, hvor golfklubbens medlemmer i fællesskab undersøger og registrerer biodiversiteten på golfbanen. Eventet styrker sammenholdet i klubben, skaber ny viden om naturen og øger forståelsen for golfbanen som et levende økosystem. Samtidig bidrager klubben til golfsportens grønne omdømme og dokumenterer biodiversitetens tilstand – alt sammen på en let og overskuelig måde.

 

Inspiration din klub

  1. Nedsæt et bioblitz-team – Teamet planlægger og gennemfører eventet.
  2. Tilmelding til DGU – Meld dato for eventet. DGU registrerer bioblitzens område, dato og evt. top-10 lister på Arter.
  3. Hverv deltagere – Brug klubbens kanaler til at engagere medlemmer og evt. skabe samarbejde med eksterne parter som skoler, naturvejledere, DOF, DN og kommunen.
  4. Gennemfør bioblitz – På dagen registreres arter i fællesskab.
  5. DGU leverer data – Klubben modtager afrapportering fra DGU.
  6. Del oplevelsen – Klubben formidler resultater i klubben og lokalsamfundet.

 

Sådan kan jeres golfklub gennemføre en bioblitz

Hvordan en bioblitz afvikles, er helt op til den enkelte golfklub – det vigtigste er, at det bliver en sjov og social oplevelse for deltagerne! Den fulde bioblitz-palette strækker sig over 24 timer, hvor man får mulighed for at registrere arter på forskellige tidspunkter af døgnet – fx flagermus, nataktive insekter og natsommerfugle, som kan udgøre over 2.500 forskellige arter i Danmark. Men kortere kan også gøre det...

 

Hvis klubben vælger en kortere bioblitz på f.eks. 4-6 timer, får man stadig en værdifuld indsigt i biodiversiteten på banen, men går glip af den unikke naturoplevelse, som mørket bringer. De fleste klubber vælger nok den kortere version med fokus på eventet som en social klubaktivitet – med en hyggelig start, fælles introduktion til Arter-appen og banevandring for at registrere fund. 

 

Bioblitzens kvalitet og oplevelse kan løftes markant ved at inddrage eksterne samarbejdspartnere som forskere, skoleklasser, spejdere eller frivillige fra foreninger som Danmarks Naturfredningsforening (DN) eller Dansk Ornitologisk Forening (DOF). De bidrager med viden, engagement, udstyr og hjælp til artsbestemmelser, og gør dagen både rigere, lettere og mere lærerig for alle.

 

Det eneste faste krav er, at alle registreringer sker via Arter-appen, og at DGU opsætter bioblitzen på Arters hjemmeside. Her er et eksempel på, hvordan en bioblitz kan forløbe:
 

Eksempel på kort program

09.00-10.00 Velkomst med kaffe og wienerbrød. Fælles introduktion til Arter-appen.
10.00-13.00 Banevandring og registrering af fund med Arter-appen.
13.00-14.00 Frokost og social afslutning med evaluering.

Sådan bliver I klar

Sådan bliver I klar


Før bioblitz

1. Nedsæt et bioblitz-team
Vi forestiller os, at golfklubben hverver 3-5 medlemmer, som vil stå i spidsen for klubbens bioblitz-event. Formålet med teamet er således at have nogle få tovholdere, som skal planlægge og gennemføre eventet, herunder:

  • Sammensætte dagens program
  • Hverve deltagere og invitere samarbejdspartnere fra lokalområdet
  • Arrangere aktiviteter på dagen: Skal der f.eks. være spisning før og/eller efter eventet? Skal der være sjove og motiverende konkurrencer på dagen? - f.eks. præmie til den deltager med flest artsfund!

2. Tilmelding til DGU
Klubben skal finde en konkret dato, hvor bioblitzen afholdes - husk at afstemme med bestyrelsen og klubbens andre aktiviteter. Klubben kontakter herefter DGU med den valgte dato for eventet, hvorefter DGU opretter klubbens bioblitz på arter.dk med den specifikke dato og klubbens areal. 

3. Bioblitz-teamet hverver deltagere
Brug klubbens kanaler og netværk samt værktøjer fra DGU til at engagere medlemmer, som vil deltage i denne sjove aktivitet. Det er også en god ide at skabe samarbejde med eksterne lokale parter som skoler, naturvejledere, spejdere, DOF, DN, kommunen eller andre, som kan være med til at gøre dagen sjovere og mere lærerig. 

 

Under bioblitz

4. Gennemfør bioblitz 
På dagen handler det om at komme ud på banen, gå på opdagelse og registrere så mange arter som muligt. Bioblitzen kan gennemføres på flere måder – klubben bestemmer selv, om det skal være en hyggelig og afslappet dag eller en mere organiseret event med konkurrencer og samarbejde med eksperter.

Forslag til gennemførelse:

  • Fælles opstart: En kort velkomst, hvor formålet med dagen forklares, og deltagerne får en hurtig gennemgang af Arter-appen. Hvis der er deltagere, som ikke på forhånd har fået downloadet Arter-appen og oprettet en bruger, skal de også hjælpes på vej. 
  • Banevandring: Deltagerne bevæger sig rundt på banen, registrerer arter via Arter-appen og tager billeder af deres fund. Det er op til klubben, om banevandring skal være koordineret før eventet alene, i par eller som hold eller om deltagerne blot bevæger sig ud på arealet, som de ønsker. 
  • Udstyr / grej: Det kan gøre dagen sjovere og mere lærerig, hvis klubben råder over grej som sommerfuglenet, slagnet, vandnet, lup, hvide sorteringsbakker, m.fl. Det kan man enten låne sig frem til eller selv købe. Se tilbud under "Materialer".
  • Specialist eller erfaren deltager: Hvis klubben har inviteret en biolog, naturvejleder eller en anden ekspert, kan de ofte hjælpe med at identificere særlige arter og give deltagerne en ekstra lærerig oplevelse. De medbringer også ofte deres eget special-udstyr.
  • Konkurrenceelement: Under opsætningen af bioblitzen på arter.dk kan man let tilføje en række top-10 lister, som kan bruges til at tilføje eventet et konkurrenceelement og dermed gøre dagen ekstra sjov for deltagerne. Klubben kan således vælge at udlodde nogle små præmier for flest fundne arter, sjoveste fund eller mest sjældne fund.  

 

Husk på sikkerheden!

  • Informér deltagerne om at være opmærksomme på golfspillet og ikke gå i vejen for golfspillere.
  • Sørg for, at deltagerne bærer synligt tøj eller en markeringsvest, hvis der er mange golfspillere på banen.
  • Overvej at lukke golfbanen, hvis der er mange deltagere på bioblitzen!

Dagen afsluttes med en samling, hvor alle kan dele deres oplevelser, sjove fund og refleksioner over dagen, inden det sociale samvær kan fortsætte med en frokost eller lidt kaffe. Det vil også være her, at klubben kan afsløre vinderne af de indlagte konkurrencer, hvis det er en del af eventet. 

 

Efter bioblitz

5. DGU leverer data 
Når artsfundne fra klubbens bioblitz efter noget tid er blevet valideret i Arter databasen, vil klubben modtage en rapport fra DGU med resultaterne af bioblitzen. Den kan klubben efterfølgende bruge i den interne og eksterne kommunikation.

6. Del oplevelsen 
DGU opfordrer alle deltagende klubber til at dele deres oplevelser og resultater internt i klubben og gerne ud i lokalsamfundet gennem f.eks. artikler til den lokale presse.

Kontaktperson

Thomas Jepsen

Banekonsulent
Mobil: +45 5116 2695
E-mail: thj@dgu.org
  • Jord/vand/næring
  • Plantebeskyttelse
  • Plejeplan
  • Udviklingsplaner
  • Design
  • Sikkerhed på golfbaner
  • Natur og miljø

Alexander Damkær Hansen

Konsulent for Grøn Omstilling
Mobil: +45 24 89 96 54
E-mail: aha@dgu.org

Støtter golfklubber landet over i deres grønne omstilling og arbejde med projekter, der fremmer biodiversitet, klimaansvar og ressourceforbrug.

Klubnyt om bioblitz