Submitted by hkr on
Aarhus Aadal Vejen til stor bane

Vejen til stor bane i Aarhus Aadal - Kæmpe hit!

I Aarhus Aadal er de vilde med spilkonceptet vejen til stor bane. De har implementeret det som en fast del for juniorerne og det vokser sig større og større, da flere forældre byder sig til og hjælper med at arrangere private runder.

 

Henrik Stilling, juniorudvalgsmedlem og træningshjælper fortæller:

“Først og fremmest vil jeg sige at konceptet er en kæmpe succes hos os. Det er også meget nemt at bruge selv om man ikke forstår golf. Uindviede forældre kan sagtens forstå "Bare spil reglerne". Ungerne elsker, at de spiller efter par, birdie og bogey - det samme spil som de professionelle. Det at samle mærker til bag tag'et er meget motiverende. Normalt spiller vi maksimalt på bane en gang om ugen. Nu står der forældre og tilbyder at lave spil i weekender og udenfor de normale træningstider.”

 

I Aarhus Aadal har de lavet tre ting, der har hjulpet dem med at gøre det lettere for dem at bruge konceptet, og de deler gerne med interesserede klubber:

  • En forventningstabel

  • Scorekort

  • Baneopsætningsvejledninger

 

Forventninger

Forventningstabellen er et værktøj, der har givet klubben stof til eftertanke. Dette er ret golfteknisk, så fortvivl ikke hvis de bagvedliggende data kan være svære at forstå. De vigtigste pointer fremhæves.

 

Klubben har gennemgået statistikken i Arcos' data og ratingen af deres bane. De har fundet ud af, at Aarhus Aadals bane er meget svær. Det data viser er, at det først er forventeligt, at man kan spille til bogey fra forreste klubtee (tee 49) når man er i handicap 21.

 

Graf teesteder

 

*Første kolonne er handicapindeks. For hver tee er angivet forventet antal slag i forhold til indeks og antallet af slag til par, hvis man spiller til handicap. De grå markeringer viser, hvilket handicap man skal have for at få et bogey- eller dobbeltbogeymærke.

 

 

Valg af teested


“Vi kan se, at juniorerne spiller 9 huller på under 90 minutter når de kan spille til dobbeltbogey. Så vores gæt er, at vi kan lukke megen diskussion om langsomt spil, hvis fokus bliver at spille fra den længde, hvor man kan nå rundt i ca. 90 slag.

Der er selvfølgelig nuancer i det her, for slagene kan jo også komme fra svagt shortgame. Derfor har vi for hver teested i tabellen, markeret hvilken længde man skal have med driver og jern for at kunne nå green i regulation. Slår man længere med jern er det ok at driveren er kortere, men ikke omvendt. Vi gør det meget klart, at golf er sjovest i alle aldre, hvis man spiller efter bogey, par og birdie.” fortæller Henrik.

Dansk Golf Union er bekendt med lignende måder at gøre det i andre klubber. F.eks. er en god tommelfingerregel:

 

9-huller: Når du kan bryde 45 slag, kan du rykke et teested tilbage, hvis lysten er der.

 

18 huller: Når du kan bryde 80 slag, kan du rykke et teested tilbage, hvis lysten er der.

 

 

“Et andet element i forventningsafstemningen er, at vi har set på statistikken for tee 18. Arcos/Lou Stagner analyserer sig frem til, at en spiller med handicap 10-12, der spiller en gennemsnitlig bane med 6 par-3 huller, skal spille fra ca. 35 yards (ca. 32 m) for at spille de 6 huller til par i gennemsnit. Oversat til Vejen til stor bane, betyder det, at selv fra 50 meter, så er et par-3 hul spillet rigtig flot, hvis det spilles til bogey. Golf bliver ikke nødvendigvis nemmere af at man kommer tættere på hullet. Denne statistik fortæller vi forældrene, så de ved hvor flotte resultater deres børn kommer hjem med.”

 

Til Aarhus Aadals sommerafslutning inviterede de forældrene med på vejen til stor bane. De spillede mellem 29 og 39 slag fra tee 18. “Respekten for at opnå bogey-mærket (når man bruger 45-37 slag på 9 huller) steg da de erfarne spilleres scores kunne ses sammen med begyndernes. Det understreger betydningen af, at børn og unge så tidligt som muligt begynder at “tænke” golf. De udvikler meget hurtigere banefærdigheder.“ fortæller Henrik.

 

Scorekort

“Det er dejligt med længdeangivelserne på teestederne, da de blender godt ind i de øvrige teesteder på banen.” For at gøre konceptet endnu mere integreret i banens setup og legitimere det, har Aarhus Aadal lavet et scorekort, der tilsvarer scorekortene fra de øvrige teesteder. Her er bare spil-reglerne selvfølgelig med, og så har de tilføjet en teekolonne, så spillerne kan vælge at skifte tee under runden.

 

Opstilling og spil

“Opstillingen af banen har vi lavet vejledninger til. Efter nogle uger fandt de forældre, vi har med som markører på, at vi bare kunne stille banen op og tage den ned imens vi spillede, når vi har løbende start. Markøren i forreste bold sætter tees op og markøren i sidste bold samler tees ind. Vi har skiftet til rygsæk, så er det er nemmere at have udstyret med rundt.”

 

 

Fremtiden og sammenhæng til træning

“Vi prøver at skabe et økosystem, hvor vi sluser nye forældre ind i konceptet, så dem der forsvinder når deres egne børn får banetilladelse, bliver erstattet løbende. Vi bliver næsten arbejdsløse i juniorudvalget. Det er lidt ærgerligt for det er noget af det bedste jeg har oplevet i mine mere end 10 år som hjælpetræner.”

 

“Det er tydeligt for os, at golf skal læres fra hullet og ud. Rasmus Rolighed satte nok de bedste ord på det til Landsseminaret, da han sagde: "Man går til golf - man går ikke til driving range". De lange slag kommer helt af sig selv. Ungerne skal nok få fundet lejligheder til at "longdrive" med hinanden.“

 

Andre spilvarianter

For at øge fokuset på at nå i hul afvikler klubben forskellige spilvarianter, fra de kortere teesteder, hvor transportslag ikke er i fokus. F.eks. spiller de et spil de kalder "final countdown", hvor ét teeslag bestemmer, hvor man skal putte fra. De har også spillet speedgolf i hold, hvor alle juniorer uanset alder og evne var med. Rekorden er 6 minutter og 28 sekunder for 5 huller. Tre par-3 huller og to par-4 huller.

 

“Vi har fået en flok, der jager flaget som glubske ulve. I Aarhus Aadal tror vi konceptet Vejen til stor bane, er kommet for at blive.“

 

Læs mere om Vejen til stor bane her.