Submitted by Anonymous (not verified) on
Fotografen er på vej

Historisk: Danmark i EM-finalen

For første gang nogensinde har et dansk herrelandshold i golf spillet sig i en EM-finale. Den historiske finaleplads blev til virkelighed fredag eftermiddag, da Danmark slog de svenske værter i Halmstad efter et nyt intenst drama.

Efter en uhyre tæt kvartfinalesejr mod Frankrig spillede det undertippede danske landshold endnu en gang hovedrollen i et EM-drama i Halmstad. 1-1 efter formiddagens foursomes mod de svenske hjemmebanefavoritter gav ingen indikation om det endelige udfald, men i singlerne blev der hurtigt sat to solide danske point ind på kontoen. Morten Toft Hansen og Niklas Nørgaard var i fuld kontrol og besejrede deres modstandere klart.

Dermed skulle danskerne have en enkelt sejr ud af de sidste tre matcher. Men da Philip Juel Berg tabte sit opgør, var der blot to matchbolde tilbage i form af Peter Launer Bæk og Martin Leth Simonsen. Og da begge deres matcher var helt lige efter 18. hul, måtte der ekstra huller til for at afgøre om finalepladsen skulle være rød-hvid eller blå-gul.

De omkring 500 svenske tilskuere flokkedes om de sidste to matcher og kunne altså stadig drømme om en finale. Men dem slukkede Peter Launer Bæk på køligste vis. Den 21-årige fynbo sad over hele torsdag og spillede sin første hulspilsmatch ved EM, men på første omspilshul var der ingen nerver at spore. Launer Bæk slog et superdrive og sendte sit andetslag op til to meter. Og da han sænkede birdieputtet var den historiske finaleplads en kendsgerning.

- En fantastisk dag. Det var virkelig en god præstation fra alle mand, lød det fra landstræner Thomas Kiel Larsson.

Historiske medaljer

Danmarks hidtil bedste placering ved et herre-EM for hold kom tilbage i 1979 på hjemmebane i Esbjerg. Dengang blev det til en fjerdeplads, men lørdag er der altså  garanti for mindst en dansk medalje af sølv. Landstræner Thomas Kiel Larsson vil dog gøre alt for at nappe en karat mere:

- Hvis vi performer som i dag, kan vi også vinde i morgen. Det har været en gennemført holdindsats hele vejen igennem. Efter slagspils-kvalifikationen viste jeg spillerne videoen af Pierre Emil Højbjerg, som efter en EM-kamp i Parken stod med tårer i øjnene og fortalte at ingenting var større end holdet. Og det har drengene virkelig levet op til i denne uge. Alle har hjulpet og bakket op om hinanden. Ingen havde spået, at vi skulle gå hele vejen til finalen, så kollektivet har været nøglen, siger Thomas Kiel Larsson, som dog fremhæver Morten Toft Hansen, der var bedst af alle i kvalifikationsrunderne:

- Han har virkelig været storspillende.

Lørdagens finalemodstander bliver Skotland - et hold, som landstræneren betegner som det stærkeste ved EM. Ihvertfald på papiret...

Det danske hold: Martin Leth Simonsen (Aalborg), Niklas Nørgaard Møller (Kokkedal), Sixten Stemann Jensen (Hjortespring), Peter Launer Bæk (Odense Eventyr), Morten Toft Hansen (Gilleleje) og Phillip Juel-Berg (Søllerød).

 

Gassen af ballonen

De danske damer i Helsingør tabte sent torsdag aften en tæt kvartfinale mod Spanien og i fredagens placeringskamp mod Tyskland gik gassen af ballonen. Det tegnede ganske lyst indtil de sidste ni huller, hvor tyskerne trak fra og sikrede sig en komfortabel 4-1-sejr.

- Der bliver spillet meget godt, indtil vi kommer til 10. hul, men så løber samtlige piger ind i en stime af fejl, som bliver afgørende, lød det fra landstræner David Dickmeiss,

Danmark møder lørdag Irland i en kamp om 7. pladsen. Finalen bliver et opgør mellem Schweiz og Frankrig.

Trætte af at tabe

De danske juniordrenge måtte i Finland også indkassere et nederlag i fredagens opgør mod Skotland, der vandt 3-2 efter en tæt dyst. Danskerne tabte deres foursome på 24. hul og så hjalp det ikke meget, at John Axelsen vandt overbevisende og Christopher Bring sejrede på 20. hul.

- Vi er trætte af at tabe, men vi må indse, at vi skal præstere på et højere niveau for at vinde i det her selskab, lyder status fra landstræner Martin Raal Kold.

Danmark møder lørdag Italien i kampen om 7.pladsen.

God læring

De danske juniorpiger tabte 0-5 til England i Tjekkiet, men resultatet giver ikke et helt retvisende billede, fortæller landstræner Thomas Poulsen:

- Spillet var det bedste so far, men mod en modstander, der overraskende ikke kvalificerede sig til first flight, bliver fejl straffet med det samme. Alle matcher var tætte og blev afgjort tidligst på 17. hul. Alt i alt en fin dag med læring om hvad der kræves for at spille på næste niveau.

Danmark møder Finland i kampen  om 11.-12. pladsen.

Scores fra EM