Submitted by Anonymous (not verified) on

Hvad gør Samsø Golfklub for miljøet

Samsø har netop vundet Golfsportens Miljøpris, hvilket skete i tæt konkurrence med Smørum - og Hornbæk Golfklub. Samsø Golfklub vandt blandt andet prisen på 75.000 kr. for at have ageret positiv medspiller i lokalsamfundet, og omfavnet de grønne idéer som er kommet til klubben fra eksterne samarbejdspartnere, som eksempelvis det landskendte Samsø Energiakademi og forskellig leverandører.

Klubben har i løbet af årene igangsat mange gode initiativer som har bidraget til et bedre miljø på golfbanen, eksempelvis:

- Ingen brug af sprøjtemidler de sidste 3 år

- Mælkebøtter fjernes på fairways af medlemmerne med mælkebøttejern, og græsset strigles for at stresse ukrudtet.

- Får afgræsser roughen og andre naturområder på banen

- Solkraft bruges til at drive vandpumpen

- Maskinparken er under udskiftning til el-drevne maskiner

- Klubhuset opvarmes med jordvarme

Indsatsen er dog ikke kommet af sig selv. Især klubbens chefgreenkeeper Thomas Friis, der har stået i spidsen de sidste 13 år, har gået forrest når det gjaldt om at få sat fokus på den bæredygtige banepleje.

- Det startede egentlig for mere end 10 år siden, hvor jeg gik over at bruge organisk gødning, og derfra har det taget fart. Via et tæt samarbejde med Samsø Energiakademi blev der også sat fokus på klubhusets energiforbrug, samtidig med at jeg fik afprøvet miljøvenlige alternativer til baneplejen som eksempelvis tangekstrakt, fortæller Thomas Friis.

Selv om Samsø Golfklub således allerede har gjort meget, er der stadig nye projekter på vej.

- Vi har lige nu en ansøgning hos kommunen omkring opstilling af en mindre vindmølle, som bl.a. skal være med til at levere strøm til vores pumper. Desuden går vi med tanker om at se nærmere på anvendelse af mikrokløver på nogle af vores arealer, og vi vil gerne udskifte mere af vores maskinel til el-drevne køretøjer.

At drive en golfbane miljøvenligt er et langt sej træk, der kræver tålmodighed og vedholdenhed. Dette kan Thomas Friis også godt skrive under på:

- Det kræver is i maven, at drive en klub miljøvenligt. Jeg har været heldig at have haft nogle gode bestyrelser, der har turde tænke langsigtet, og som har bakket mig op i strategien. Det har de også gjort i perioder, hvor der eksempelvis har været svampeangreb på greens. Uden denne opbakning havde vi ikke kunnet gennemføre denne strategi med et lille banebudget, slutter Thomas Friis

På grund af de mange gode initiativer, og det imponerende engagement i arbejdet, betragtes Samsø Golfklub som et rigtig godt eksempel til efterlevelse inden for golf og miljø. Indsatsen er så meget mere imponerende når man ser på klubbens størrelse og særlige beliggenhed, der giver nogle helt særlige udfordringer i forhold til at drive en klub.

Se folder om klubbernes miljøinitiativer (ipaper)

Kontakt:

Torben Kastrup Pedersen
Miljø og banechef
mobil: 4040 9102
mail: tkp@dgu.org