Submitted by Anonymous (not verified) on
Paragolf Superlederprojekt.jpg

Paragolf: Superleder projekt i Kellers Park Golf Club

Dansk Golf Union og Parasport Danmark besluttede i foråret 2016 at indgå i et spændende SUPERLEDERPROJEKT med Kellers Park Golf Club og Vejle kommune.

Der er tale om et 3-årigt projekt støttet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold.

Overskriften for det hele er, at man gerne vil give de, som har forskellige former for fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse mulighed for at stifte bekendtskab med golfsporten og måske få lyst til at blive aktiv golfspiller. De unge kommer primært fra Mølholm og Hældagerskolen i Vejle. Der tilbydes gratis undervisning for max. 10 unge under 18 år. Træning og lån af udstyr er også gratis.

Til at inkludere den nævnte gruppe børn – Supergolfere - i Kellers Park Golf Club skulle der findes en Superleder, hvis opgave er at åbne døre, fjerne modstand og rydde forhindringer af vejen og således inkludere den enkelte unge og forældrene i klubben.

Superlederprojektet tog sin start i efteråret 2016, hvor golfklubbens to medlemmer Hanne Grabow og Richard Andersen påbegyndte et 5 ugers Superlederforløb med en 15-årig pige med Downs Syndrom og tre drenge på 10 og 12 år med Cerebral Parese.

Træningen blev fastlagt på søndage med  ca. 1 times træning ved klubbens pro-træner, som hurtigt fik lært de unge de grundlæggende golfslag, medens superlederne fortsatte med lidt regelundervisning og golfspil.

Efterårets træning og golfspil sluttede af med en lille golfmatch med flotte præmier til hver af spillerne.

Ved superlederforløbet i foråret 2017 fortsatte Richard Andersen sammen med klubmedlem og ægtefælle Vibeke Andersen et 10 ugers træningsforløb med den samme 15-årige pige med Downs Syndrom, to af drengene fra forårets forløb og en 16 årig dreng med muskelsvind i indre organer.

Træningen var fortsat på søndage med ca. en halv times træning med Pro-træner, hvorefter superlederne overtog træning, regelundervisning og spil af ca. 1 times varighed.

I forårets forløb var indlagt besøg og golf på et fremmed golfanlæg, spil og golfmatch på stor bane (Pay&Play bane), putte-konkurrence og afslutningsmatch.

Efterårets superleder forløb på fem uger startede op i uge 39 med deltagelse i Parasportens Dag i Vejle og første træningsdag søndag. Træningen sker fortsat på søndage med pro-træneren. Nu træner supergolferne allerede fra kl. 10 sammen med golfklubbens juniorspillere for således at møde andre unge golfspillere. Træneren har begge hold uden skelen til supergolfernes fysiske eller kognitive udfordringer. Efter ca. en halv times træning overtager superlederne holdet og fortsætter med individuelle færdigheder, golfregler, etikette og tips ca. 1½ time.

De unges forældre har i alle forløb ydet fantastisk opbakning til både børnene, klubben og superlederne. Forældrene deltager aktivt og assisterer børnene under golfspillet på stor bane.

Efterårets træning og spil byder igen på puttekonkurrence, golfmatch og afslutningsturnering.

Både forældre og superledere kan konstatere en markant fremgang i de unges evne og vilje til golfspillet. Superlederne arbejder for, at de unge integreres fuldt ud i klubben og har et stort ønske om, at de unge opnår status som medlemmer i golfklubbens Juniorafdeling.

En af de unge supergolfere har udtrykt sin glæde ved projektet således: jeg ved godt, at jeg ikke er lige så god til golf som de andre, men ved at se de andre spille golf, lærer jeg også noget af det.

En supergolfer med cerebral parese har netop gennemgået og bestået prøven for at kunne erhverve sig DGU kortet med adgang til spil på de ordinære golfbaner. Når han får DGU-kortet, kan han begynde at spille med i  ParaGolf-turneringer og senere aflægge en test hos en EDGA-klassifikatører, så han kan deltage i de tællende turneringer - som f.eks. DM og  internationale matcher.

Kellers Park Golf Club er altid på udkig efter børn og unge under 18 år, som trods et udviklingshandicap har lyst og vilje til at spille golf.

Vi superledere har helt klart set, at de unges handicap ikke er en svaghed – men i sandhed en styrke!

Helsingør Golf Club kører i øjeblikket et lignende forløb med en lille gruppe unge med autisme.

 

Hvis du vil høre mere om muligheden for at jeres klub kan deltage i superleder-projektet, så kontakt DGU´s paragolf-konsulent Jesper Hviid på 40157660 / jhv@dgu.org eller Parasport Danmarks projektleder Anne Tøttrup på 61185703 / ata@parasport.dk