Fuglekassegruppen i Roskilde Golfklub er ambitiøs på både naturens, baneplejens og golfoplevelsens vegne.
Natur- og Miljøudvalget. Det lyder politisk, og det er det også, når golfklubben på hjemmesiden beskriver sig selv og deres indsatser i forhold til FN’s Verdensmål. Mere håndgribeligt bliver det, når man mødes med de 6 gutter i fuglekasse-gruppe på greenkeepergården.
- Vi er en gruppe på 6 personer, som under vores Natur- og Miljøudvalg og sammen med vores greenkeepere, har fået lov til at gå all-in på fuglekasseprojektet. Vi kan se det gavner både biodiversitet og baneplejen, og det er særligt registreringen og planlægningen, som vi har skruet op for de sidste par år, fortæller tovholder og frivillig Jan Eriksen.
Udover at stærene har fået rigeligt med boliger, og at det generelt kvidre lidt mere på banen, så har den seriøse indsats med naturpleje også gavnet forholdet til kommunen.
- Vi oplever generelt et rigtig godt makkerskab med kommunen, når vi kommer med nye ideer. Og vi har da også vundet kommunens klimapris for et par år siden.
Og fuglekasserne er da også bare en af mange miljømæssige tiltag i Roskilde Golf Klub.
Jan Folsberg er en af bagmændene bag et stort register og lange excelark med alt om placering og indhold i de snart 325 fuglekasser.
- Jeg har længe gået og nydt livet i kasserne. Og nu har jeg fået muligheden for at være med. Også at følge udviklingen på nærmeste hold. Det er spændende.
Faktisk er registreringen og datamængden også så spændende, at forskere er begyndt at følge med i projektet. Jan Eriksen nævner ringmærkning og datadeling i samarbejde med Aarhus Universitet, som kun giver ekstra motivation for arbejdet.
- Stæren er en af de fugle, der har det lidt svært. Og vi kan så hjælpe med viden om levesteder og også hjælpe bestanden lidt op.
Fuglekasseudvalget har brugt et par dage i løbet af vinteren på at producere flere kasser. Snart hænges de nye kasser op. Og heldigvis bliver der også tid til både at spille golf og nyde foråret for gruppens produktive medlemmer.