Submitted by Anonymous (not verified) on
Piller.jpg

Dopingreglerne og nyt antidoping-kursus

De verdensomspændende antidoping regler i WADA kodekset har ændret de nationale organers (Anti Doping Danmark og Dansk Golf Union) pligt til information og uddannelse.

Det anbefales at denne information videresendes til klubbens trænere, samt spillere og ledere omkring klubbens elitehold. 

Nedenfor gengives DGUs opdaterede antidoping politik, som også findes her.

 

---------

Generelt

Antidopingregler er idrætsregler, der gælder på helt samme måde, som alle de andre regler der gælder når man spiller golf, eller har et træner- eller lederansvar. Antidopingreglerne er et internationalt, standardiseret og sammenhængende regelsæt i idrætten, der skal beskytte den enkelte udøver og sikre fair træning og konkurrence for alle. 

Der er to sæt antidopingregler i idrætten i Danmark: ’De nationale antidopingregler’ og ’Dopingreglement for motionsidræt’. Førstnævnte gælder for den organiserede elite- og konkurrenceidræt, mens andennævnte gælder for den organiserede motionsidræt. Yderligere gælder der en række regler for medlemmer af kommercielle fitnesscentre, som har en samarbejdsaftale med Anti Doping Danmark (ADD).

Som udgangspunkt gælder “De nationale antidopingregler” i samtlige DGU turneringer og mesterskaber, samt i officielle klubturneringer og lignende konkurrencer, som afvikles i en DGU medlemsklub.

Undtaget herfor er officielle world tour turneringer, samt feeder tours under disse. Her gælder de respektive golf tours egne anti-doping politikker.

Helt almindelige golfspillere, der ikke deltager i konkurrencer - dvs. primært spiller privat og/eller uofficielle turneringer vil som udgangspunkt være omfattet af “’Dopingreglement for motionsidræt’. 

Læs mere om de nationale regler for antidoping her.
 

Særligt for idrætsudøvere, trænere og ledere 

 

Objektivt ansvar 

Som idrætsudøver har du objektivt ansvar! Det betyder, at du har ansvar for hvilke stoffer, der er i din krop. Og du står altid til ansvar for en positiv dopingprøve, også selvom den ikke er som følge af bevidst doping. 

 

Tjek din medicin 

Idrætsudøvere, der behandles med medicin, skal altid undersøge, om medicinen er tilladt at bruge i idrætten. Noget medicin er tilladt uden for konkurrence, men forbudt i selve konkurrencen. Du kan tjekke status på alle lægemidler, som er godkendt i Danmark, på ADDs hjemmeside her eller direkte i ADD’s medicin app

 

Medicin i udlandet 

Medicin købt uden for Danmark skal tjekkes I det land, det er købt. Medicin, som købes i udlandet, kan fx have samme produktnavn som medicin købt i Danmark, men indholdsstofferne kan være forskellige. Det betyder, at du kan risikere at medicin, som er købt i udlandet, indeholder stoffer der er på Dopinglisten. Flere og flere lande har indført online medicinsøgning, som kan bruges, når der købes medicin i udlandet. Tjek hvilke lande, der tilbyder online medicinsøgning her

 

Dopinglisten 

Dopinglisten indeholder navne på aktive indholdsstoffer og forbudte metoder. Dopinglisten omfatter 1) stoffer og metoder, der er forbudt til enhver tid (både i- og udenfor konkurrence), 2) stoffer og metoder forbudt i konkurrence og 3) stoffer der er forbudt i visse sportsgrene. Tjek Dopinglisten her

 

Dispensation for brug af medicin der indeholder stoffer på Dopinglisten (TUE)

Diagnoser, der kræver behandling, der ikke er tilladt i henhold til antidopingreglerne, er ikke ensbetydende, at du ikke kan dyrke idræt på eliteniveau. Hvis du lever op til en række krav, kan du søge om at få en medicinsk dispensation, en såkaldt TUE (Therapeutic Use Exemption).

Om du skal søge en dispensation eller ej afhænger af flere faktorer, bla. din alder og hvilken type idrætsudøver du er. Kun international og national elite - dvs. landshold, ProTeam og udvalgte danske professionelle spillere - skal søge proaktivt sammen med din læge, hvis der ikke findes et andet præparat, der ikke er på Dopinglisten og dermed ikke kræver dispensation.

Øvrige golfspillere over 15 år og som deltager i officielle konkurrencer, skal blot søge retroaktivt på forespørgsel fra ADD. Husk, at du altid skal dokumentere dit medicinske behov for forbudte stoffer og metoder på Dopinglisten.

Motionister, der ikke deltager i konkurrencer, skal blot oplyse om brug af forbudte stoffer og metoder ved en eventuel dopingkontrol og kunne dokumentere brugen efterfølgende på baggrund af en lægejournal. Her behøver du altså ingen medicinsk dispensation (TUE) på forhånd.

I denne guide kan du læse om reglerne for at søge medicinsk dispensation (TUE).

 

Dopingkontrol

Se hvordan en dopingkontrol foregår her, og læs hvad der er dine rettigheder og pligter ved en dopingkontrol her

 

Udøverguiden 

Udøverguiden samler de vigtigste informationer om antidoping herunder emner som hvad er doping, hvordan foregår en dopingkontrol, hvad er dine rettigheder, tjek din medicin, dispensation fra Dopinglisten m.m. Udøverguiden kan downloades her.

 

Whereabouts 

Indberetning af whereabouts (hvor de er på ethvert tidspunkt af døgnet) gælder for et begrænset antal golfspillere - eksempelvis hvis man er OL-kandidat. Alle berørte udøvere bliver kontaktet direkte af Anti Doping Danmark med information om retningslinjer for indberetning af whereabouts. Se mere om retningslinjer for whereabouts her

 

Trænere og støttepersonale 

Antidopingreglerne gælder både for udøvere og organisationer. Trænere og støttepersonale (holdkaptajner, managers, caddies mv.) kan søge viden om deres ansvar i publikationen ”Anerkend dit ansvar og indflydelse” her

 

Gratis online kursus 

Antidoping 1 er et gratis online kursus udarbejdet af ADD, som frit kan benyttes af alle. Det er et krav at alle landsholds- og Proteam-spillere, samt trænere og stab gennemfører dette kursus. Det anbefales, at alle andre elitespillere, der deltager i professionelle turneringer og nationale mesterskaber, samt deres træner/ledere, også gennemfører kurset. 

Via 8 moduler introduceres et grundlæggende kendskab til antidopingområdet. Programmet består af video, faktatekster samt opgaver og dækker emnerne: Dopingkontrol, antidopingreglerne, Dopinglisten, bivirkninger, medicinsk dispensation (TUE), whereabouts og kosttilskud. Programmet kan benyttes på alle mobile enheder samt PC/Mac. Brugeren modtager et kursusbevis, når alle 8 moduler er gennemført.

Start på kurset her

 

Nyttige links

Anti Doping Danmark: www.antidoping.dk 

World Anti-Doping Agency (WADA): www.wada-ama.org 
 

 

Særligt for personer med en ansvarsfunktion
 

Dopingregistret

Dopingregistret er et elektronisk register, der indeholder oplysninger om personer, der har en dopingsanktion. Man søger i registret ved hjælp af et kendt CPR-nr. Efter dopingsanktionens udløbsdato slettes al information om den enkelte i registret. Personer med en ansvarsfunktion og/eller ansættelse i DGU eller en klub med medlemskab af DGU kan få adgang til registret. Se mere om dopingregistret her



Kontakt i DGU:

Claus Mølholm, elitechef
cml@dgu.org,
2889 5139