Submitted by rha on

Home button       Vejen til stor bane

Ungdom

..SPIL

Mange golfklubber tilbyder ugentligt spil på banen, det kan være fredagsspil, banetræning eller andre aktiviteter. Konceptet "Vejen til stor bane" er en ideel måde at integrere spil på banen på forskellige niveauer. Det giver både nye og erfarne spillere mulighed for at udvikle deres færdigheder gennem en sjov og engagerende spilloplevelse.

Brug teestedskittet og lad børnene spille efter birdies, pars og bogeys, præcis som konceptet er designet til. Spillerne kan vælge det teested, der passer bedst til deres niveau, men en tommelfingerregel er, at når man kan spille 9 huller på 36-45 slag, kan det være passende at rykke et teested tilbage, hvis spilleren føler sig klar til det.

For dem, der endnu ikke har banetilladelse, kan spillereglerne forenkles, ved at bruge bare spil-reglerne, så fokus er på selve det at spille golf. Det er en god idé at lade alle, også dem med banetilladelse, deltage i spillet. Et eksempel på succes med denne tilgang kommer fra Horsens Golfklub, hvor børn med banetilladelse spiller fra tee 36. Stephanie Astrup fra klubben fortæller: “Børn med et handicap omkring 20 har prøvet at gå en runde i par, og en enkelt har lavet en eagle. Det var en kæmpe succes, børnene var helt oppe at køre.”

For yderligere inspiration kan du læse om, hvordan konceptet bruges i Aarhus Aadal Golfklub her (på vej).

 

Banetræning

Jo yngre og nyere man er, jo mere bør spillet fylde. Derfor er fast ugentlig spil for denne gruppe en super idé. Lad dem blot spille og udforske golfen, det lærer de så meget af. 

 

Jo flere ambitioner man har, jo mere bør træningen fylde - vær f.eks. opmærksom på, at disse juniorer får “opgaver” med ud på banen, fra træneren, så de ved hvad de skal arbejde på i dagens spil. Her er det f.eks. hensigtsmæssigt at vælge teested eller spilformat udfra det de skal træne på, skal man f.eks fokusere på approach-slagene, kan det være en god idé at vælge et kortere teested. 

 

Spilformater

En af fordelene ved teestedskittet er, at der ikke kun er én måde at spille på. Der kan spilles lige så mange spilformater som på klubbens øvrige teesteder. Så skab gerne variation i spillet med forskellige spilformater. Gerne både hold-, makker- og individuelle formater til alle målgrupper. 

Det er også muligt at bruge spilformatet til at styre læringen. Det har de f.eks. stor succes med i Aarhus Aadal, hvor de for at øge fokuset på at nå i hul bruger spilvarianter, hvor transportslagene ikke er i fokus. F.eks. spiller de et spil de kalder "final countdown", hvor ét teeslag bestemmer, hvor man skal putte fra, og tager dermed transpotslagene ud af spillet. 

Læs mere om, hvordan konceptet bruges i Aarhus Aadal Golfklub her (på vej).

 

Permanente baner

Flere klubber er allerede så begejstrede for at bruge konceptet, at de har fået lavet teestederne permanente, f.eks. Greve, Dejbjerg og Horsens. De bruger det alle på tværs i klubben, så også voksne-begyndere nyder godt af disse teesteder. 

 

Hvis man opsætter banerne permanent, er det muligt at få rated tee 36. Det giver nogle flere muligheder for spil, men vi opfordrer til at man ikke glemmer hvad tee 18 og tee 27 kan bidrage med af spilleglæde og udvikling. Hvis I tror at tee 18 er let, så læs om Aarhus Aadals erfaringer ovenfor, da de inviterede forældrene med på banen. 

 

Hvis I har teestederne opsat permanent, så glem ikke at synliggøre det i klubben, så medlemmerne kan få mest muligt ud af det. Vi har udviklet nogle materialer der kan bruges til dette, som I finder i højre side eller her. Derudover er der rigtig god erfaring med at lave scorekort hvor disse teesteder fremgår, som matcher de øvrige scorekort på banen og gerne med “Bare spil-reglerne” bagpå. 

 

Privatrunder/uorganiseret træning

Der er ingen tvivl om, at jo mere tilgængeligt man kan gøre spillet fra de kortere teesteder, jo nemmere er det at få det implementeret i klubben og skabe alle de positivt afledte effekter som bl.a. hurtigere runder, større spilleglæde, udvikling, flere konverterede medlemskaber, flere spillerede runder m.m. 

 

Dette er selvfølgelig lettere hvis teststederne er permanente. Har man ikke denne mulighed, kan man dog sagtens finde løsninger der kan gøre det mere tilgængeligt uden for planlagt spil og træning. 

 

  • Nogle steder stiller forældrene banen op og tager den ned, mens der spilles. Forælderen i forreste bold sætter tees op og forælderen i sidste bold samler tees ind. 
  • Andre steder lægges der en plade i fairway på længden og så kan der spilles fra et vilkårligt sted på fairway i denne længde, hvis ikke teestederne er sat op.
  • En klub leger også med idéen om at lave virtuelle teesteder, a.la. Pokemon Go, men vi har ikke set en færdig løsning endnu.
     

Hvis man arbejder med at gøre spil fra teestederne tilgængelige for Privatrunder/uorganiseret spil, er det en god idé at overveje om man også kan gøre materialerne tilgængelige såsom regler og klistermærker.